středa 9. července 2014

Rychle, jednoduše a hlavně levně

Jsou to takové ty dny, kdy máte hroznou chuť si něco uvařit, ale doma moc ingrediencí není a nemáte v podstatě ani moc času. Já mám tyhle dny moc často, a tak vám ukážu, jak jsem si v jeden takový den poradila se snídaní, obědem i večeří.

Ke snídani jsem si udělala opečený toustový chléb s jablkem, ořechy a hroznovým vínem. Bylo to skvělé jídlo na začátek dne, protože mě hodně nasytil (příště si toho asi udělám méně :D) a bylo v něm jak ovoce, tak ořechy s mandličkami.



Recept:


  • 1 jablko 
  • hroznové víno
  • oloupané mandle
  • vlašské ořechy
  • skořicový cukr
  • máslo na potření pánve
  • toustový chléb
Jablko jsem si ostrouhala a na másle osmahla na pánvi. Poté jsem přisypala skořicový cukr a nechala ho, aby se dostal do jablka. Pak se přihodí i zbytek ingrediencí a chvilku necháme prohřát. Hlídáme, aby se nám nepřipálily mandle (celé jídlo by nám potom zhořklo). Toustový chléb můžeme opéct buď na másle na pánvi nebo ho jednoduše strčit do toasteru.



K obědu jsem si uvařila skvělý brokolicový krém, a i když nejsem milovníkem zelené zeleniny, z téhle polévky jsem byla nadšená. 
Polévky bylo tak pro 4 - 5 lidí.



Recept:

  • brokolice
  • smetana na šlehání
  • lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • muškátový květ
  • toustový chléb
Nalámala jsem si růžičky z brokolice do misky a když se litr vody v hrnci začal vařit, vhodila jsem je dovnitř. Když mi přišla brokolice uvařená, tyčovým mixérem jsem ji ve vodě rozmixovala tak, aby v ní nebyly kousky. Vedle jsem si ve smetaně rozmíchala hladkou mouku a tuhle směs jsem poté vlila do hrnce a vařila asi 10-15 minut. Nakonec přidáme asi dvě špetky muškátového květu, sůl a pepř. Z vlastní zkušenosti vím, že se nesmím bát solit, aby polévka dosáhla výraznější chuti. Nakonec jsem v toastru opekla toustový chléb, ten pak nakrájela na kostičky a použila jako krutónky do polévky.

K večeři jsem si udělala opět toustový chléb se zeleninou.



Recept: 

  • 2 toustové chleby
  • eidam vcelku (asi 20 dkg)
  • šunka (jakákoliv, jakou máte rádi)
  • zelenina podle vaší chuti
  • máslo na potření pánve
Sýr si nakrájíme na menší kostičky. Na pánvi si opečeme jednotlivé plátky šunky s vloženým sýrem (plátek šunky, na něm kostičky sýru a poté přikrýt opět šunkou. Když je sýr alespoň částečně rozteklý (dáváme pozor, aby se nám nepřismahla šunka), přendáme tento "šunkový hamburger" na opečený toustový chléb, nakrájíme si zeleninu a můžeme jíst.

Máte i vy nějaké vlastní oblíbené rychlo-recepty?

2 komentáře:

  1. Hlavně na tu snídani jsem dostala hned chuť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus a dej pak vědět, jak to dopadlo ;)

      Vymazat